fredag 24. april 2015

Hinduismens historiske utvikling

Hinduismens historiske utvikling



Hvordan oppstod hinduismen?:

I forhold til andre religioner kan ikke hinduismens dannelse kan festes til sted eller tid, men vi har funnet elementer fra den gamle Indus-sivilisasjonen som er 3000-4000 år gamle, som peker fram mot den senere hinduismen.


Induskulturen er en av de eldste sivilisasjonene som vi vet om. Den besto av dagens vest India nesten hele Pakistan, sør Afghanistan og de mest østlige delene av Iran. Induskulturen var så å si ukjent før en utgraving som ble fortatt i 1920-årene. De største arkeologiske funnene de har gjort er Harappa og Mohenjo-Daro. De har funnet mange arkeologiske funn som viser en slags fruktbarthets gud som sitter i en yoga stilling som guden Shiva ofte blir funnet i.

Under utgravingene så har de funnet felles bad som sannsynlig vis hadde en seremoniell betydning. Det er ikke funnet store palass som herskeren eller andre viktige personer kunne bod i. Indus-sivilisasjonen hadde stor kunnskap om arkitektur, og i forhold til i de andre landene og sivilisasjonene rund om i verden så var hygiene veldig viktig.

Store forskjeller innenfor hinduismen:

Som mange andre religioner er hinduismen delt opp i flere retninger. De største retningene er Shivaismen, Vishnuismen og Shaktismen, men I forhold til andre religioner så er ikke hinduismen en monotoeistisk religion, og de har vært åpne til andre sine guder og kulturer, dette kan være en av grunnene til at det er så store forskjeller inn for hinduismen. Noen av hovedgudene ble skrevet ned i Purana-tekstene i rund år 500 e.Kr. De handler om de mest sentrale og viktigste gudene innenfor hinduismen, disse gudene var Brahma, Vishnu, Krishna, Rama og Shiva, men det finnes hundrevis av små guder som ikke har blitt skrevet ned, og kan vær så liten at det er kun en familie som tror den.

Påvirkning fra andre religioner:

Buddhismen:

Buddhismen ble hoved religionen Sør-Asia etter at keiser Ashoka gjorde det til den offisielle religionen i hans rike i rund 300 år f.Kr. Rike hans omfattet Nord-India og Afghanistan. I Ca. 788-820 fornyet Shankara hinduismen på en måte så vant hinduenes hjerte og gjorde at hinduismen ble hoved religionen i Sør-Asia igjen på kort tid. Shankara utviklet Vedantal-læren, som er overbevisningen om at alt er en udelelig enhet.
I år 1000 så hadde buddhismen nesten forsvunnet fra det Indiske subkontinentet, men en ny utfordring dukket snart opp i form av Islam.

Islam:

I ca. år 1100 så hersket muslimske fyrster over store deler av India, i forhold til de andre religionene som de hadde blitt ‘’ utsatt’’ for så tolererte ikke muslimene andre guder, statuer av guder eller avbildninger. Det førte til at Hinduene ble sett på som mindre ''vært''. De ble undertrykt og måtte blant annet betale særskatter som muslimene slapp.  Muslimene rev også ned templer og bygde moskeer der istedenfor. Mongulkeiseren Akbar tillot sine hustruer å praktisere hindutro i palasset sitt.  Akbar arrangerte debatter mellom de representanter for de ulike religiøse retningene. Muslimene nektet å gi seg og hinduene ble tvunget til å reformulere seg, men nokk en gang viste det seg at Hinduismen satt dypt i det Indiske samfunnet, og India returnerte til å være hinduistisk igjen.

Kristendommen:

Fra 1600-tallet fikk europeerne økt innflytelse på det indiske subkontinentet, i forhold til Islam så hadde også kristne katolikker en rik bildeltradisjon. Bildeltradisjonen til katolikkene var ganske lik hinduenes, og derfor så fikk kristendommen økt innflytelse på det indiske folk, og derfor fikk de også en innflytelse på det hinduistiske trossamfunnet.  

Kristendommen er den religionen som har hatt mest innflytelse på Hinduismen i nyere tid, grunnen til den har hatt så stor innflytelse på hinduismen er fordi mange respekterte og viktige indiske hinduer som Gandhi, Ramakrishna og Vivekanada ble påvirket av kristendommen når de var i ''vesten''.

Fornying:

Forskjellen på hinduismen og andre religioner er at den blir fornyet ofte, og bytter ut forskjellige måter å praktisere troen sin på med andre de mener er mer effektive. Andre religioner, som f.eks. Islam og kristendommen er mye mer konservative og holder seg til samme måte å praktisere toren sin på. En av de store fornyingene på 1900-tallet var integral yoga, og ble utviklet av Aurobindo Ghose.

På slutten av 1800-tallet så begynte hinduer å misjonere i vesten. I 1893 så presenterte Sri Ramakrishna og disippelen hans Sri Vivekanada vedantalæren under verdensutstillingen i Chicago.

I dag har Hinduismen nesten 1 milliard tilhengere er over hele verden, men du finner mesteparten av de i Sør-Asia, spesielt India.  

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Hinduisme
http://isammeverden.cappelendamm.no/aktivitet.html?sek=1150592&tid=1290284
http://no.wikipedia.org/wiki/Shiva
https://snl.no/hinduisme

http://rle-nett.cappelendamm.no/enkel/seksjon.html?tid=1659333&sec_tid=1280528
http://no.swewe.net/word_show.htm/?379993_2&Induskulturen
http://no.wikipedia.org/wiki/Induskulturen
http://isammeverden.cappelendamm.no/aktivitet.html?tid=1415765&sek=1150596

2 kommentarer: