onsdag 22. april 2015

Trospraktisering og rituelle skikker i hinduismen



Hvordan praktiserer hinduer sin tro?
Det er en rekke ulike retninger innenfor hinduismen med ulik trospraktisering og ritualer.
Et fellestrekk er likevel vektleggingen av handlinger. Hvordan hinduer praktiserer troen sin er sentrert rundt offer, tilbedelse og ritualer. I hinduismen er det svært mange ritualer, dagligdagse ritualer, overgangsritualer og ritualer i forbindelse med ulike fester som det er mange av i hinduenes kalender.

Dagligdagse ritualer
Hinduer har mange ulike ritualer og mange av dem gjennomføres daglig. De viktigste tidene på dagen for utføring av daglige ritualer er før soloppgang og etter solnedgang, men dedikerte hinduer utfører ritualer oftere. De fleste hinduer har bilder eller statuer av guddommer i hjemmet, og plasserer røkelse, blomster og mat offer foran disse hver dag.  I tillegg har de en andakt som kalles Puja. Puja er en blanding av yoga, skriftlesning og bønn. En Puja utføres før soloppgang etter man har badet. Før guden skal tiltales ringer man med en klokke slik at han vet at han får besøk. En Puja kan bli gjort grundige eller hurtig alt etter hva man har tid til.         



Mange hinduer starter dagen med at damene i huset tegner mønstre av riskorn på bakken ved dørinngangen. Med dette mønsteret ønsker de gud veldommen til hjemmet. Før dette blir gjort vaskes bakken med vann. Rengjøring før ritualer er svært vanlig i hinduismen. Skillet mellom renhet og urenhet er viktig.   

Kvinner som lager ris korn mønster















På kvelden, spesielt på landsbygda, samles kvinner i lange samlinger hvor de synger for å prise en eller flere av gudene.  

Små handlinger av veldedighet er også viktig. Ved hvert måltid setter familier til side litt korn til tiggere, i tillegg til daglige gaver av korn til fugler og dyr. Dette bidrar til at de får bedre karma.

Overgangsritualer
I tillegg til de daglige ritualene er det en rekke ritualer knyttet til overgangsfaser i livet.
Hinduismen har spesielt mange ritualer knyttet til overgangsfasene i livet. Flere av ritualene er kun for de høyeste kastene eller kun for menn.                  
For menn av de høyeste kastene fins det for eksempel 16 overgangsritualer knyttet til unnfangelse, fødsel, utdannelse, ekteskap og død.

Ritualer ved fødsel
Rett etter at et barn er blitt født utføres det flere ritualer for å beskytte moren og barnet. Ved hjelp av blant annet ild blir de beskyttet mot onde ånder. Det presise fødselspunktet noteres også, dette gjøres for å skape et korrekt horoskop for barnet. Fordi en fødsel regnes som uren, er det også mange renselsesritualer forbundet med den.

”Pubertetssermoni”
De fleste gutter fra høykastene gjennomgår mellom åtte og seksten år en pubertetsseremoni som kalles Upanayana. Under seremonien blir gutten tildelt «den hellige tråd», den symboliserer navlestrengen. Tråden henger på skrå over overkroppen resten av livet. Tråden viser at de er kvalifisert til å studere Vedaene, som er de eldste hellige skriftene i hinduismen.






Bryllup
For å finne en passende brud eller brudgom samarbeider foreldrene ofte med en prest som har kjennskap til astrologi. Dette gjør de for å finne en passende brud eller brudgom med et horoskop som harmonerer. I hinduismen er Thali symbolet på ekteskap, Dette er et smykke som skal bæres av kvinnen resten av livet hennes, eller til ektemannen dør. Det er kun kvinnen som skal bære dette smykket, brudgommen har i ansvar for å velge gullet til smykket og å lage det.  Det er også vanlig at kvinnen som giftes flytter fra sin egen familie og inn til ektemannens familie. For kvinner er det viktigste overgangsritualet bryllupet. Under bryllupet utføres femten forskjellige ritualer, Under selve vielsen tar presten hellig vann på paret, det betyr at paret skal ha det godt sammen. Så binder brudgommen skjerf til brudens sari for å vise at de er knyttet sammen for livet. Etter dette blir brudens fot løftet opp av brudgommen og satt på en stein som heter Ammi. Dette ritualet kommer av en gammel hindu historie som forteller om en kvinne som var utro mot mannen sin.  Da han fant ut dette forvandlet han henne til stein. "Lov meg troskap eller bli som en stein" betyr dette ritualet og historien blir minnet på. Deretter tenner presten den hellige ilden. Paret ofrer ris og smeltet smør på ilden for gudene. Presten ber så gudene om å velsigne paret så de får et langt og lykkelig liv. De sju skrittene er det viktigste, og det kommer mot slutten. Brudeparet tar sju skritt rundt den hellige ilden, og ved hvert skritt gir de hverandre et løfte. Når de har gitt hverandre disse løftene, er de gift. 



The Thamizh Tradition of Ammi mIdhichi arundhahi Paarpadhu



Utførelse av giftelsesritualet Ammi



SAPTHAPADHI

Brud og brudgom utfører de 7 skrittene

Bildekilde:http://www.weddingcafe.in/an-elegant-traditional-iyer-wedding/


Begravelse
Hinduer skal helst bli kremert. Ved kremeringer er det viktig at det er sønnen til den avdøde som utfører dødsritualene. Hinduene skal helst kremeres ved den hellige elven Ganges. Styrken og helligheten i dette vannet er imidlertid så sterke at kun noen dråper av det er nok. De hinduene som på grunn av geografisk tilhørighet ikke har mulighet til å bli kremert ved Ganges, har gjerne skaffet seg noen dråper av det hellige vannet fra Ganges og tar vare på det i en beholder til de dør. Da skal dråper fra dette vannet dryppes på leppene til den døende. Asken etter kremasjonen skal kastes i den hellige elven Ganges. Ikke alle hinduer kremeres. De som begraves, er de som blir kalt hellige menn. De er rituelt rene og vil få frelse uten kremasjon.
Den døde skal ligge vendt mot øst hele tiden. Helsepersonell kan stelle den avdøde, men de pårørende vil som regel kle den døde, og da kun pårørende av samme kjønn som den døde.

Gandhi’s ashes scattered in Arabian Sea by descendants



Asken til en død spres i Ganges elva


Ritualer knyttet til fester
I tillegg til hverdagslige ritualer og overgangsritualer er hinduenes kalender fylt med fester, hvor det utføres ritualer. Mange av disse feires til ære for guder og gudinner. Festene feires både i templene og i gatene hvor det er store opptog hvor statuer av gudene bæres på vogn rundt i byen, og ved synet av dem frelses menneskene og byen.


Festivaler


Sammenligning med andre religioner
Hva er særpreg og fellestrekk i trospraktiseringen mellom hindusime og andre religioner?
Dette er et omfattende spørsmål. Et særtrekk ved hinduismen er vektleggingen av handlinger i stede for tro. Særlig blir dette synlig om en sammenligner hinduismen med jødedom og kristendom.
Slik som de andre religionene har hinduismen ritualer både knyttet til årstider og til overgangssituasjoner i livet slik som fødsel, valg av ektemake og i forbindelse med dødsfall. Omfanget av ritualer og betydningen av dem er likevel større enn i de fleste andre religioner.
Ser en på enkeltritualer finner en likevel likhetstrekk med andre religioner. Eksempel på dette er renselsesritualer hvor vann er sentralt. Dette finner en for eksempel også innenfor islam.


Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar